sonnevanck baarn nl 2019-2021

Sonnevanck baarn groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
Sonnevanck baarn groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
Sonnevanck baarn groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
Sonnevanck baarn groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
Sonnevanck baarn groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
Villa Sonnevanck is een rijksmonument en ligt op opvallende hoek in het Wilheminapark in Baarn. Het gebouw is (waarschijnlijk) een ontwerp uit 1904 van de bouwkundige Cornelis Sweris en heeft Art-Nouveau achtige kenmerken. Zijn vader Hendrik Sweris was de initiatiefnemer en ontwikkelaar van dit villapark en vader en zoon hebben er zelf meerdere gebouwen zelf ontworpen.

Op een historische foto is de villa kort na de oplevering (±1905) te zien. Oorspronkelijk had de villa een uitzichtsplatform, er wordt beweerd dat de eerste bewoner (H. Wesselius) een sterrenkundige was het platform voor waarnemingen gebruikte maar bewijzen hiervoor ontbreken. Waarschijnlijker is dat dit platform bedoeld was voor vergezichten, mede door de ligging op nagenoeg het hoogste punt in Baarn, waarbij de toenmalige Zuiderzee zichtbaar was.

In 1949 vind een ingrijpende verbouwing plaats, waarbij het uitzichtplatform, de rijk gedecoreerde veranda boven de zuidelijke serre zijn verdwenen en de noordelijke serre vervangen door een nieuwe aanbouw. Het gebouw is toen gesplitst in drie zelfstandige appartementen. In 1961 zijn nog enkele verbouwingen uitgevoerd waarbij oorspronkelijke houten kozijnen zijn vervangen door stalen exemplaren. De villa had zeer waarschijnlijk een uitbundige kleurenpalet maar is (voor 1979) geheel wit geschilderd.

Het doel is nu de villa -zoveel mogelijk- in de oorspronkelijke staat terug te brengen: de latexlaag van de gevels verwijderen, de stalen kozijnen verwijderen en volgens het oorspronkelijk ontwerp te reconstrueren in hout, het herstellen van het hekwerk op de zuidelijke serre (niet de veranda), reconstrueren van de noordelijke serre, verduurzamen van casco (isolatie) en installaties met behoud van de nog oorspronkelijke interieurelementen. Naar de oorspronkelijke kleurstelling zal nog verder onderzoek plaatsvinden.

Restoration of a 1904 monumental art-nouveau villa originally designed by C. Sweris.

opdrachtgever: particulier
team: martin groenesteijn, niels boontjes
waardestelling: m. kruidenier, de onderste steen, nijmegen
bouwfysica: adviesburo t. zorn, utrecht

constructeur: adviesbureau a. de lange bv, nijkerk

This entry was posted in under construction. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.