kem-hotel ijmuiden nl 2018-2020

KEM hotel groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
KEM hotel groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
KEM hotel groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
KEM hotel groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
KEM hotel groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
KEM hotel groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects

competitie: 1e prijs

De voormalige KEM-elektriciteitscentrale is een gebouw met een bijzondere historie. Het vrij gesloten industriekasteel is in 1911 ontworpen door de bekende architect en publicist Van Loghem (1881-1940). De elektriciteitscentrale is slechts 20 jaar in functie geweest, daarna is het gebouw gebruikt als conservenfabriek en theater maar heeft ook tijden leeggestaan. In de loop van de jaren zijn veel oorspronkelijke bouwdelen verdwenen, zijn nieuwe delen toegevoegd en wat er nu resteert is feitelijk de romp van het oorspronkelijke ontwerp met bouwsporen van ruim 100 jaar gebruik.

Gelegen op een markante plek in de Gemeente Velsen is het gebouw goed zichtbaar als je vanuit oostelijke richting over de kanaaldijk de bebouwde kom binnenrijdt maar ook vanaf het naastgelegen Noordzeekanaal, de maritieme ader van Amsterdam. Vanaf het ‘massieve’ bakstenen gebouw heb je een fenomenaal uitzicht op het centrum van IJmuiden, het zeesluizencomplex en de Hoogovens. Dit door mensen gemaakte landschap is een voorbeeld van Hollandse inventiviteit en 19e-eeuwse ingenieurskunst.
Het idee is om in het gebouw een hotel te vestigen met daarnaast publiek toegankelijke functies als een welness/spa, een expositie-foyer, een restaurant en als letterlijk hoogtepunt een skybar. Op de zware, gesloten in donkermetselwerk uitgevoerde onderbouw wordt een lucide ‘glazen’ volume gemaakt met hotelkamers en de bar. Het voorstel is zoveel mogelijk niet-oorspronkelijke bouwdelen te verwijderen en de buitengevels te herstellen. Bedoeling is de voormalige machinehal zoveel mogelijk leeg te houden en om te vormen tot centrale lobby.

Na een zeer uitgebreid haalbaarheidsonderzoek is eind 2019 door de opdrachtgever helaas besloten af te zien van verdere ontwikkeling.

Winning proposal for the conversion of a former power plant of 1911, an early design of the well-known architect and publisher Van Loghem (1881-1940). The masonry building is located on a striking post-industrial site in the seaside town IJmuiden near the locks in the mayor waterway to Amsterdam and with sight on the town on one side and the blast furnaces across the water on the other side. The building will be converted into a hotel and public accessible functions like a sky bar, exhibition spaces and a spa.

prijsvraagfase (2018):
organisatie tender: akro consult i.o.v. de gemeente velsen
opdrachtgevers: stolk ontwikkeling bv en bik&arnold bv
team: martin groenesteijn, niels boontjes, pieter stam en albert luijk

haalbaarheidsfase (2019):
opdrachtgevers: stolk ontwikkeling bv ijmuiden ism van wijnen p.o. noord&oost heerhugowaard
team architect: martin groenesteijn en niels boontjes
aannemer: van wijnen bv heerhugowaard
constructeur: pieters bouwtechniek bv amsterdam

bouwfysica: technion bv leeuwarden
w- en e-installaties: schouten techniek bv zwaag
infra: markus bv amsterdam

gepubliceerd in:

Het witte theater in IJmuiden wordt hotel, Susanne Moerkerk, IJmuider Courant,
23 oktober 2018
Gunning Witte Theater is ‘win-winsituatie’, Susanne Moerkerk, IJmuider Courant,
23 oktober 2018
Witte theater wordt groot hotel met skybar, wellness en spa, NH nieuws,
23 oktober 2018
Prestigieus project voor Baarns architect, Hans van Keken, De Gooi- en Eemlander,
30 oktober 2018
Probeer eigentijds te zijn, Christine Schut, Baarnsche Courant,
12 november 2018

This entry was posted in non-residential. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.