oranjerie baarn nl 2021-24


Deze voormalige oranjerie -een gebouw voor exotische planten- is gebouwd rond 1880 en hoorde oorspronkelijk bij het Landgoed Schoonoord. Begin twintigste eeuw is het landgoed verkaveld en waarbij de (visuele en fysieke) relatie tussen hoofdhuis en oranjerie verloren zijn gegaan. Rond 1910 is het gebouw omgevormd tot tuinmanswoning waarvoor een aanbouw liefdeloos tegen de achterzijde werd ‘geplakt’. Het gebouw ligt tegenwoordig op een binnenterrein, geheel omgeven door woningen en is toegankelijk via een smal pad. Uit analyse blijkt dat de oranjerie op een verfijnd verhoudingen-stelsel is ontworpen (vierkant en guldensnede). Historische bronnen zijn helaas nauwelijks voorhanden, de oudste tekening is ±60jaar oud. Onbekend dis dan ook wie de ontwerper van dit gebouw was. Medio jaren negentig is het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Toen werd geconstateerd dat het gebouw achterstalling onderhoud kende en dat is sindsdien niet veranderd. Delen van de geornamenteerde plafond lagen op de grond, o.a. door lekkages van het dak, in de gevels zijn serieuze scheuren zichtbaar.

De nieuwe eigenaars willen de oranjerie zoveel mogelijk in de originele staat te herstellen, de later toegevoegde uitbreiding wordt gesloopt en te vervangen door een meer eigentijdse variant. De nieuwe toevoeging wordt visueel losgekoppeld door een circulatieruimte van bijna 5m hoog met glazen gevels. De voormalige oranjerie wordt de woonkamer. In het nieuwe bouwdeel komen de slaapkamers, een woonkeuken etc. Het hele gebouw wordt zo duurzaam mogelijk (gasloos) gemaakt.

opdrachtgever: particulier
ontwerp: martin groenesteijn
waardestelling: m. kruidenier, de onderste steen, nijmegen
constructeur: engiko, baarn
aannemer restauratie: a. v. dijk, vianen
aannemer nieuwbouw: geresteijn bouwt-tbi, stroe
kozijnen: otterspeer en de jong, gouderak
staalconstructies: luttikhuizen staalbewerking, lunteren
ruwbouw kelder: van essen betonwerken, kootwijkerbroek
restauratie stucwerk: delstuc, monster
schilderwerk: marco meijer, gouda
e-installaties: c. soeteman, barneveld
w-installaties: b. vd herik, kootwijkerbroek
fotografie: christiaan de bruijne, koog a/d zaan

This entry was posted in under construction. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.