Het werk van architect Gé van der Pol (1928-2016) heeft -in de jaren dat hij werkzaam was- veel aandacht gekregen van verschillende media. In 1993 heeft het Singer Museum in Laren een tentoonstelling aan zijn werk gewijd. Ondertussen zijn een aantal van zijn belangrijkste ontwerpen ingrijpend verbouwd of zelfs helemaal verdwenen. Van der Pol kan worden gerekend tot het structuralisme: ‘een stroming die zich kenmerkt door gebouwen met een geometrische structuur samengesteld uit vaak kleine eenheden die gerelateerd zijn aan de menselijke maat’ (def: Wikipedia). Die menselijke maat speelt door al zijn werk een belangrijke rol, net als het gebruik van eenvoudige –vaak onbehandelde- bouwmaterialen zoals schoon beton, betonsteen en hout, waarbij de constructies gewoon zichtbaar zijn.
Sinds 2012 was er een idee om in een artikel aandacht aan zijn oeuvre te geven maar van uitvoering is het nooit gekomen. Na het overlijden van Van der Pol -afgelopen jaar- is een belangrijk deel van zijn archief onderzocht en het resultaat is een monografisch boek voor zijn familie en relaties, waarin ruim 30 gebouwen uit de periode 1952-1985 zijn opgenomen.
De monografie is in 2017 verschenen. In 2022 is de vierdelige boekenreeks ‘Architecten van Hilversum’ verschenen. In deel 3 heeft auteur Harry van der Voort een hoofdstuk over Wim Elshuis geschreven waarin ook een stukje over Gé van der Pol is opgenomen (blz 136-137). Dit vanwege de jarenlange samenwerking tussen Elshuis en van der Pol. Van der Voort verwijst hierbij ook naar de monografie over Van der Pol.
Monograph on the work of the Dutch architect Gé van der Pol.
zw-foto: gé van der pol, mei 1993, in het singer museum bij zijn eigen tentoonstelling
(foto: jeroen reijman)