boek gé van der pol 2017

gé van der pol architect
boek gé van der pol architect
Het werk van architect Gé van der Pol (1928-2016) heeft -in de jaren dat hij werkzaam was- veel aandacht gekregen van verschillende media. In 1993 heeft het Singer Museum in Laren een tentoonstelling aan zijn werk gewijd. Ondertussen zijn een aantal van zijn belangrijkste ontwerpen ingrijpend verbouwd of zelfs helemaal verdwenen. Van der Pol kan worden gerekend tot het structuralisme: ‘een stroming die zich kenmerkt door gebouwen met een geometrische structuur samengesteld uit vaak kleine eenheden die gerelateerd zijn aan de menselijke maat’ (def: Wikipedia). Die menselijke maat speelt door al zijn werk een belangrijke rol, net als het gebruik van eenvoudige –vaak onbehandelde- bouwmaterialen zoals schoon beton, betonsteen en hout, waarbij de constructies gewoon zichtbaar zijn.

Sinds 2012 was er een idee om in een artikel aandacht aan zijn oeuvre te geven maar van uitvoering is het nooit gekomen. Na het overlijden van Van der Pol -afgelopen jaar- is een belangrijk deel van zijn archief onderzocht en het resultaat is een monografisch boek voor zijn familie en relaties, waarin ruim 30 gebouwen uit de periode 1952-1985 zijn opgenomen.

Monograph on the work of the Dutch architect Gé van der Pol.

zw-foto: gé van der pol, mei 1993, in het singer museum bij zijn eigen tentoonstelling
(foto: jeroen reijman)

This entry was posted in additional. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.