hortulanuswoning baarn nl 2016-2017

hortulanus-woning baarn groenesteijn architect
hortulanus-woning baarn groenesteijn architect
hortulanus-woning baarn groenesteijn architect
hortulanus woning baarn groenesteijn architecten buro, groenesteijn architects
Restauratie en uitbreiding van een voormalige hortulanus-woning. Een hortulanus is ‘belast met het technische beheer van een botanische tuin’ (def. Wikipedia), in dit geval het Cantonspark, een rijksmonument in Baarn. Het park is ooit aangelegd als particuliere tuin en is van 1918 tot 1987 in gebruik geweest bij de Universiteit van Utrecht als botanische tuin. In het park staat ook een prachtige plantenkas uit 1915.

De opdrachtgever van het huisje in 1905 was toenmalig parkeigenaar August Janssen. Het ontwerp is gemaakt door de lokale architect/makelaar C. Sweris, die tientallen monumentale gebouwen op zijn naam heeft staan, in een ‘chaletachtige’ stijl. Uit historisch onderzoek is gebleken dat door de jaren heen diverse kleine veranderingen aan het pand zijn aangebracht. In 1939 heeft een onbekende ontwerper het pand fors vergroot, stilistisch voortbordurend op het oorspronkelijke ontwerp. Het oude interieur is daarbij wel grotendeels verloren gegaan.
Het voormalige diensthuis was ooit onderdeel van het park maar is ondertussen een reguliere woning geworden met een eigen tuin. Het huidige plan voorziet nogmaals in een uitbreiding waarbij de ideeën uit 1905 en 1939 leidend zijn.

Restoration and extension of a small but monumental structure built in 1905 as house for a garden keeper in a former botanical garden. Originally the local architect C. Sweris designed the house. In 1939 the first major extension was made and now the house will be further enlarged.

opdrachtgever: particulier

constructeur: aadl, nijkerk
hoofdaannemer: legemaat van elst, woudenberg

This entry was posted in restoration. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.